Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μαρκεζίνης: Ο γκουρού και οι αλήθειες


Στα αυτιά ακόμα και του ανίδεου, τα λόγια του φαντάζουν τόσο αυτονόητα! Ακούγοντας τον γκουρού της οικονομικής γεωπολιτικής, σερ Bασίλη Μαρκεζίνη, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς: «Μα καλά, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που να μπορεί να τα σκεφτεί όλα αυτά;».
Ο σερ Basil, ο διεθνούς κύρους ακαδημαϊκός, λέει «δύσκολα» πράγματα με τον πλέον κατανοητό τρόπο. Μιλάει στην καρδιά του ακροατή, που απέναντι του έχει έναν δεινό ρήτορα και ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί του, έχει την ανάγκη να τον ακούσει για να μάθει.
Και μετά πώς να μην «πουλάνε» τα βιβλία του- το τελευταίο «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη πραγματικά σκίζει- σε όλο τον κόσμο; Να μη γεμίζουν ασφυκτικά οι πανεπιστημιακές αίθουσες; Και να μην κάνουν ουρά για να τον ακούσουν, άνθρωποι διαφορετικής μόρφωσης και οικονομικής επιφάνειας;
Έχει πει για την κρίση…
Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού για το 2011, η διαπίστωση του ότι ακόμα δεν πιάσαμε πάτο στην οικονομία και πως οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας, επαληθεύεται τόσο εκκωφαντικά!
Και δεν έχει μείνει μόνο σε αυτή. Αποδίδει την υπάρχουσα οικονομική κρίση, που έχει κάνει τη ζωή του μέσου Έλληνα κόλαση, μεταξύ άλλων στο ελληνικό κομματικό σύστημα ανεξαρτήτως χρώματος που έμεινε αδρανές στα χρόνια προβλήματα, στην υπονόμευση του Συμφώνου Σταθερότητας με τις υπέρμετρες δαπάνες και δανεισμούς και υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η λήψη επώδυνων μέτρων.
Κι αν το λέει αυτό ένας άνθρωπος που έχει διδάξει σε 25 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει πάνω από τριάντα βιβλία-bestseller, περισσότερα από 130 νομικά άρθρα και χαίρει εκτίμησης για την υπερεπάρκεια της γνώσης του από συναδέλφους του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ίσως κάτι ξέρει περισσότερο.
Βέβαια, ο σερ Μαρκεζίνης είχε από νωρίς διατυπώσει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πάντα επιβάλλει τη λήψη σκληρότερων  μέτρων. Προφανώς κανείς δεν τον είχε ακούσει τότε. Γιατί εάν τον είχε ακούσει, θα θυμόταν ότι μίλησε για προστασία των κατωτέρων και των μεσαίων στρωμάτων.
Τι πρέπει να κάνουμε
Ίσως όμως είναι η ώρα να ακούσουμε εκείνα που έχει πει πολλές φορές και με κάθε τρόπο: η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα στόχου, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ταχύτατες ενέργειες στον οικονομικό τομέα και τερματισμό των διενέξεων μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων.
Είναι φανερό ότι ο άλλοτε νομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Χέλμουτ Κολ και του Ζακ Σιράκ ξέρει καλά τους κανόνες του «παιχνιδιού» στη διεθνή σκακιέρα και πως θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα, σήμερα που δίνει μια από τις σκληρότερες μάχες των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι τυχαίο που κάποιοι, παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει, θεωρούν επιτακτική ανάγκη την είσοδο του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και μάλιστα στον πρωθυπουργικό θώκο; Δεν νομίζω.
Άρθρο από το περιοδικό «Επίκαιρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: