Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Κύμα μεταναστών στην Ιταλία. Έρχεται και η σειρά της Ελλάδας;

Ρώμη, Ιταλία 28/03/2011 18:35 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Θ. Ανδρεάδη - Συγγελάκη)

Ιταλία: Oι κάτοικοι της Λαμπεντούζα κλείνουν το λιμάνι του νησιού. Δυο χιλιάδες αφίξεις τις τελευταίες 24 ώρες.
    Η ένταση στη νήσο Λαμπεντούζα της Νότιας Ιταλίας --παρά τις διαβεβαιώσεις τις ιταλικής κυβέρνησης για άμεση λύση του προβλήματος της συνεχούς μεταναστευτικής ροής-- συνεχίζει να αυξάνεται: οι κάτοικοι του νησιού κατάφεραν, ουσιαστικά, να μπλοκάρουν το μώλο στο οποίο φτάνουν οι λαθρομετανάστες από την Τυνησία και την Λιβύη.

    Χρησιμοποιώντας τα ίδια τα πλεούμενα τον βορειοαφρικανών, έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού, ενώ με κάδους απορριμμάτων και μεγάλες πλάκες από τσιμέντο μπλόκαραν τον δρόμο που από το μώλο οδηγεί στην πρωτεύoυσα του νησιού. Παράλληλα, πολλές γυναίκες, μόνιμες κάτοικοι της Λαμπεντούζα, κατέβηκαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

    Η κατάσταση ήταν έκρυθμη εδώ και αρκετές ημέρες, με συνθήκες υγιεινής που δεν σέβονταν ούτε τα κατώτατα επιβεβλημένα επίπεδα αξιοπρέπειας, λιγοστό πόσιμο νερό, ανεπαρκείς κλίνες, απορρίμματα που συσσωρεύονταν συνεχώς στην περιοχή όπου έχουν υποχρεωθεί να συγκεντρωθούν οι μετανάστες.

    Τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες οι αφίξεις ξεπέρασαν τις δυο χιλιάδες, ενώ αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο αριθμός των αφιχθέντων αγγίζει τις τρεις χιλιάδες επτακόσιους. Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ραφαέλε Λομπάρντο επισκέφθηκε το νησί και ζήτησε να δημιουργηθεί άμεσα ένα "ναυτικό φράγμα" μπροστά στη Λαμπεντούζα, χρησιμοποιώντας σειρά μεγάλων πλοίων στα οποία θα πρέπει να επιβιβάζονται οι λαθρομετανάστες που φθάνουν από την Λιβύη και την Τυνησία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Λομπάρντο σε τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα το απόγευμα με τον ιταλό υπουργό εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε ότι "η κατάσταση στο νησί αυτό θυμίζει οίκο ανοχής. Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε τέλος σε όλη αυτή την κόλαση, ακόμη και αν πληρώσουμε βαρύτατο τίμημα".

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί από χθες ότι "θα χρησιμοποιήσει πλοία φίλων του, εφοπλιστών, για να μεταφερθούν οι χιλιάδες βορειοαφρικανοί που βρίσκονται στην Λαμπεντούζα, σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της χώρας". Μέχρι αυτή την στιγμή, όμως, ο συνολικός τους αριθμός των ξένων, στο νησί, παραμένει αμείωτος, στις πέντε χιλιάδες.

    Στο μεταξύ ο εισαγγελέας Πιέρο Γκράσο έκανε γνωστό ότι "τουλάχιστον τετρακόσια ανήλικα που αποβιβάσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στις ακτές τις Νότιας Ιταλίας, έχουν εξαφανισθεί". Και ενώ οι ιταλικές αρχές, προσπαθούν να δώσουν μια λύση στην ακραία κατάσταση της Λαμπεντούζα, άρχισε να χρησιμοποιείται μια νέα, εναλλακτική, πορεία πλεύσης: χίλιοι ερυθραίοι, σομαλοί και λίβυοι που σάλπαραν από την Τρίπολη αποβιβάσθηκαν, πριν λίγο, στο νησί της Λινόζα, το οποίο βρίσκεται, πάντα, νότια της Σικελίας.

    Η ιταλική κυβέρνηση αναζητά διέξοδο με μια διπλή στρατηγική που δεν έχει όμως βρει ακόμη, ουσιαστική εφαρμογή. Από την μια ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, εξετάζει την δυνατότητα παροχής χρηματικού κίνητρου (μέχρι και 1.700 ευρώ, με κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε όσους λαθρομετανάστες δεχθούν να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

    Από την άλλη, ο υπουργός εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, προσπαθεί να δεσμεύσει όλες της περιφέρειες της Ιταλίας, να φιλοξενήσουν μέρος των τυνήσιων, λίβυων και ερυθραίων που αποβιβάσθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στις ιταλικές ακτές. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, η Λέγκα του Βορρά ( ο ισχυρότερος κυβερνητικός εταίρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) αντιδρά, και διαμέσου του επικεφαλής της Ουμπέρτο Μπόσι ζητά "να επαναπατρισθούν άμεσα οι λαθρομετανάστες, χωρίς κανένα χρηματικό βοήθημα και να τύχουν υποδοχής και φιλοξενίας μόνον όσοι μπορεί να θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες".

    ΘΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: