Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Στη σύνοδο του Λονδίνου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει "να φύγει αμέσως" από την εξουσία ενώ συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων.

Λονδίνο, Βρετανία 29/03/2011 21:02 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. Πρακτ.)

   Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα μιλώντας στη διάρκεια της Συνόδου του Λονδίνου με θέμα την "μετά τον Καντάφι" εποχή στη Λιβύη, ότι δεν ετέθη θέμα εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί εάν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η κ. Κλίντον ανέφερε ότι έχει συζητήσει τρόπους για την επέκταση της οικονομικής βοήθειας στους εξεγερμένους, αλλά επέμεινε ότι το ζήτημα του εξοπλισμού τους δεν έχει θιχτεί στις συζητήσεις αυτές.

    Από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είπε ότι στη σύνοδο υπήρξε "ομοφωνία" στο ότι "ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα".

    "Υπήρξε μια αναμενόμενη ομοφωνία όλων των μετεχόντων στη σύνοδο. . . ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα", ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπλοκές μιας μελλοντικής εξορίας του Καντάφι, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ασυλία".

    "Δεν μπορεί και δεν θέλουμε να πούμε κάτι τέτοιο, γιατί η ασυλία θα ήταν μια σαφής παραβίαση του συμφώνου της Ρώμης" --κείμενο στο οποίο αναφέρεται και η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου--, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Φρατίνι.

    Νωρίτερα στη σύνοδο ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε στην ομιλία του στη σύνοδο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού των λίβυων εξεγερμένων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

    "Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε από την απόφαση 1970. Γι αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με τους εταίρους μας", ανέφερε ο κ. Ζιπέ.

    Σήμερα επίσης και η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι ΗΠΑ "δεν αποκλείουν" την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους εξεγερμένους για να τους βοηθήσουν στην ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.

   

    Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: