Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών

Βρυξέλλες, Βέλγιο 28/02/2011 16:56 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

Λιβύη: Το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκέτινγκερ.
Μικρότερα γράμματα  Μεγαλύτερα γράμματα
   Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.

    «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο», τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

    Στη Λιβύη «η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

    «Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    «Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΞ, όπως επίσης και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να σταματήσουν τη συμφόρηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους», δήλωσε.

    Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.

    ΓΒΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: