Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Στρατιώτες 'διέλυσαν βίαια' τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταχρίρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κάιρο, Αίγυπτος 26/02/2011 04:02 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)
   Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να διαλύσουν ακτιβιστές που απαιτούν να καθαιρεθεί η κυβέρνηση που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά τη χώρα, δήλωσαν διαδηλωτές.

    Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν τις δύο εβδομάδες από την παραίτηση του Μουμπάρακ και να υπενθυμίσουν στους νέους άρχοντες της χώρας, που έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια ‘αντεπανάσταση’, την δύναμη του λαού.

    Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Απελευθέρωσης, επίκεντρο του ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, οι διαδηλωτές κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ‘δε θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν’ --στην εποχή Μουμπάρακ-- να καθαιρέσουν την δοτή κυβέρνηση και να διορίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών.

    Μετά τα μεσάνυχτα όμως διαδηλωτές είπαν ότι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, έσβησαν τις λάμπες στην περιοχή και κινήθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πλατεία.

    ‘Η στρατονομία χρησιμοποίησε όπλα και τέιζερ (σ.σ. όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης) για να χτυπήσει διαδηλωτές’, δήλωσε ο Άχμεντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. ‘Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν’.

    Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ίμαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά.

    ‘Είμαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στις θέσεις τους όταν ο στρατός άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές, ρίχνοντας στον αέρα με πραγματικά πυρά για να τους εκφοβίσει’, είπε ο ακτιβιστής Άσραφ Όμαρ. ‘Χρησιμοποιούσαν τέιζερ και ρόπαλα για να μας χτυπήσουν χωρίς κανέναν έλεγχο. Νόμιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ήθελα να δώσω στην κυβέρνηση μια ευκαιρία αλλά δεν υπάρχει ελπίδα με αυτό το καθεστώς’, πρόσθεσε ο Όμαρ. ‘Δεν έχει νόημα’.

    ‘Ξαναβγαίνω στο δρόμο. Είτε ζω με αξιοπρέπεια είτε πεθαίνω’.

    Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άχμεντ Σαφίκ, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και την κήρυξη γενικής αμνηστίας.

    Μπ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: