Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη: Η πόλη Ζαουίγια έχει περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Τρίπολη, Λιβύη 27/02/2011 14:56 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γερμ. πρακτ. )
   Ενοπλοι άνδρες, μέλη των αντικυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης, έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη.

    Η κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κυματίζει από ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν: "Αυτή είναι η επανάστασή μας", σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

    Οι αρχές της Λιβύης μετέφεραν μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στη Ζαουίγια για να τους δείξουν ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη, όμως όταν οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην πόλη διαπίστωσαν το αντίθετο.

    Ενας γιατρός σε μία αυτοσχέδια κλινική που δημιοιυργήθηκε σε ένα τζαμί της πόλης δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις φιλικυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ένα μικρό πάρκο δίπλα στην κεντρική πλατεία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο.

    "Είμαι εδώ τρεις ημέρες", δήλωσε ο Γιούσεφ Μουστάφα, γιατρός. "Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους άνδρες του Καντάφι που χρησιμοποιούν βαριά πυρά. Πολλοί είναι τραυματίες". "Χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα, περισσότερα τρόφιμα και γιατρούς. Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί στη Λιβύη, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στη Ζαουίγια", πρόσθεσε.

    Εξάλλου ένας κάτοικος τη πόλης, που είπε ότι το όνομά του είναι Σάμπρι δήλωσε: "Εχουμε τελειώσει με τον Καντάφι. Σύντομα θα πέσει. Πρέπει να φύγει τώρα. Χάνουμε την υπομονή μας".

    Οι κάτοικοι της πόλης λένε ότι έχουν συλλάβει σώους 11 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, ενώ έδειξαν στους δημοσιογράφους δύο από αυτούς που κρατούνταν σε ένα κελί στο κεντρικό τζαμί της πόλης.

    Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: