Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ομάν: Δύο νεκροί στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στη Σόχαρ.

Μουσκάτ, Ομάν 27/02/2011 14:06 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γαλλ. πρακτ. -Γερμ. πρακτ. )
   Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ομάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν μαζευτεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην κεντρική πλατεία της της βιομηχανικής πόλης Σόχαρ, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μουσκάτ, για να διαμαρτυρηθούν.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία χρησιμοποίησε αρχικά δακρυγόνα και γκλομπ και στη συνέχεια σφαίρες από καουτσούκ σε μία προσπάθεια να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων.

    "Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς. Ενας άλλος δήλωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά, μία πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Μετά τις συγκρούσεις αυτές η αστυνομία υποχώρησε, ενώ κάποιοι από το πλήθος κατευθύνθηκαν προς ένα αστυνομικό τμήμα κρατώντας μπουκάλια με πετρέλαιο και σπίρτα, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που είπε ότι το όνομά του είναι Μοχάμεντ. Ελικόπτερα πετούν πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκτός από τους δύο νεκρούς υπάρχουν και 8 τραυματίες, ενώ οδοφράγματα έχουν στηθεί στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Σόχαρ με τη Μουσκάτ.

    Διαδηλώσεις διοργανώνονται και στη νότια πόλη Σαλάλα, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν κοντά στα γραφεία του τοπικού κυβερνήτη από την Παρασκευή.

    Πρόκειται για την πρώτη βίαιη διαδήλωση στο σουλτανάτο του Ομάν, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται πορείες με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Εξάλλου χθες Σάββατο ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς μπεν Σαΐντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλάζοντας έξι υπουργούς για λόγους "δημόσιου συμφέροντος".

    Ο σουλτάνος ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των υποτροφιών για τους φοιτητές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ona, ενώ έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μία οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει συνεταιρισμούς που θα διαθέτουν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές.

    Ε.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: