Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου


ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ * ΜΕΧΡΙ 1 ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΗ ΟΦΕΙΛΗ 5.001 ευρώ

20 χρόνια φυλακή για κλοπή ΦΠΑ

Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου και ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια για «κλοπή» ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

 
Το Δημόσιο απαιτεί άμεσα την είσπραξη των οφειλών του ενεργοποιώντας ακόμα και κατασχέσεις, πλειστηριασμούς αλλά και δέσμευση καταθέσεων και χρημάτων που έχει να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους. Οταν, όμως, χρωστάει το Δημόσιο, τότε εξοφλεί με «άυλα χρήματα», έντοκα ή ομόλογα.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί όποιον του χρωστά έστω και ένα ευρώ φόρου. Σε βάρος του νομοθετεί το Αυτόφωρο και επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια, ενώ προς τη φυλακή οδεύουν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα από 5.001 ευρώ και πάνω.
Το κυνήγι των φοροφυγάδων ξεκινάει από τις διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία θα παράσχουν δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νομικά πρόσωπα και οποιοιδήποτε τους ζητηθούν, ειδάλλως αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ.
Ετοιμάζονται και λίστες με οφειλέτες ληξιπρόθεσμων και συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία. Θεσπίζεται εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών και χορηγείται ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων.
Το πλέον αυστηρό φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, εμπεριέχει και πλήθος κρυφών διατάξεων: την περικοπή του μερίσματος των κληρονόμων στρατιωτικών, τον φόρο 15% στις δικηγορικές συναλλαγές, τον επαναπατρισμό επενδυτικών προϊόντων.
Και δίνεται νέα ανάσα στις επιχειρήσεις με τη φορολόγηση των κερδών τους με 20%, την εξόφληση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.
Ερχονται το ηλεκτρονικό παράβολο και οι ηλεκτρονικές ταινίες φόρου για ποτά και τσιγάρα.
Το τελικό σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή είναι αυστηρότερο από το αρχικό σχέδιο, καθώς η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής αφορά ακόμα και τη μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και μη εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ, πλέον της μη απόδοσης φόρων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
1 Ποινικοποιούνται η μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή δήλωσης εισοδήματος, η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών, τα πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, καθώς και η μη εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
2 Ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος αντιμετωπίζει όποιος έχει οφειλή 5.001 ευρώ και δεν την εξοφλεί. Οι ποινές φυλάκισης φτάνουν έως 3 τουλάχιστον έτη στην περίπτωση οφειλής 150.001 ευρώ και άνω.
3 Ενεργοποιείται το Αυτόφωρο. Είναι διαρκή και συνεπώς συνεχή αυτόφωρα η μη πληρωμή οφειλών με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση 4 μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου του 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Στην περίπτωση του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, υπολογίζεται με χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Διαρκές και συνεπώς αυτόφωρο και για μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση εισοδήματος.
4 Ποινή κάθειρξης αν ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί λόγω μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ ανά χρήση.
5 Κάθειρξη επίσης και για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών άνω των 75.000 ευρώ ανά χρήση. Η κάθειρξη φτάνει στα 20 χρόνια για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και για πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία.
6 Αν η μη απόδοση φόρων, τελών και εισφορών δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ο υπαίτιος απαλλάσσεται των ποινών εφόσον καταβληθούν τα ποσά. Αν, όμως, η πληρωμή γίνεται μετά τον χρόνο, επιβάλλεται μειωμένη ποινή (άρθρο 83 του ποινικού κώδικα).
7 Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και περαιτέρω υποτροπής.
20 έως 100 ? η κάθε μέρα εξαγοράς
8 Σε μετατροπή ποινής κάθε ημέρα φυλάκισης εξαγοράζεται με ποσό από 20 (αντί 3 ευρώ σήμερα) έως 100 ευρώ.
9 Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα. Και στην περίπτωση της μη έκδοσης παραστατικών ασκείται όταν δεν έχουν εκδοθεί πάνω από 19 παραστατικά ή η αξία αυτών είναι πάνω από 500 ευρώ.
10 Αρμόδιο δικαστήριο είναι το μονομελές ή τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων της έδρας της αρμόδιας για φορολόγηση Εφορίας. Η εμφάνιση μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον υπάρχει έγγραφη ενημέρωση εισαγγελέα ή δικαστηρίου τρεις ημέρες πριν από τη δικάσιμο.
Πηγή: εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: