Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας

Η Πάρος, αυτή η αγαπημένη πατρίδα, που κάποιες φορές μας πληγώνει, είχε μέχρι πρόσφατα δύο παιδιάτρους ενταγμένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι γιατροί αυτοί, ο Νίκος Αρκουλής και η Κατερίνα Σταυρακάκη, αφού υπηρέτησαν με μοναδική ευσυνειδησία τον παιδικό πληθυσμό της Πάρου, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου συνταξιοδοτήθηκαν.
Σε συνθήκες δύσκολες, αφού η στελέχωση και ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας υστερούσε (και συνεχίζει να υστερεί), αντιμετώπισαν με επιτυχία χιλιάδες περιστατικά, από τα οποία ορισμένα ήταν και αρκετά δύσκολα, με αποτέλεσμα η παιδική θνησιμότητα στο νησί να έχει μηδενιστεί.
Αφοσιωμένοι και οι δύο στο λειτούργημά τους, δεν πρόδωσαν ποτέ τον όρκο του Ιπποκράτη, που έδωσαν, ως νεαροί γιατροί, και ολοκλήρωσαν την ιατρική τους καριέρα, αποχωρώντας με ψηλά το κεφάλι, γιατί και οι δύο διακρίθηκαν κατά την διάρκεια της ιατρικής τους σταδιοδρομίας για τη σεμνότητα και την αθόρυβη προσφορά τους.
Πάντοτε παρόντες, μέρα ή νύχτα, όπου τους καλούσε το καθήκον, έπραξαν αυτό που η ιατρική τους κατάρτιση επέβαλε, ανακουφίζοντας το σωματικό πόνο των παιδιών και των ψυχικό πόνο και την αγωνία των γονιών τους.
Το κενό που άφησαν πίσω τους είναι μεγάλο. Ο παιδικός πληθυσμός της Πάρου, που ευτυχώς αυξάνει συνεχώς, μένει, για άγνωστο χρονικό διάστημα, ιατρικά ακάλυπτος στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Η προκήρυξη των θέσεων, όταν αυτή γίνει, ενδέχεται να είναι χωρίς αποτέλεσμα, αν κρίνουμε από τα κενά που υπάρχουν σε άλλα Κέντρα Υγείας, στην κρίσιμη αυτή ειδικότητα.
Εμείς εδώ στην Πάρο σταθήκαμε τυχεροί, για δεκαετίες ολόκληρες, λόγω της εντοπιότητας των γιατρών μας και της επιλογής τους να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στο νησί.
Τυχεροί επίσης είμαστε, αφού στην Πάρο υπάρχει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά παιδίατρος,   μη ενταγμένη στο ΕΣΥ, που προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες στο παιδικό μας πληθυσμό.
Όμως το οικονομικό  κόστος των ιατρικών επισκέψεων και μάλιστα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, για κάποιες οικογένειες μπορεί να είναι δυσβάστακτο.
Μακάρι, η μοναδική πλέον παιδίατρος του νησιού, να αποφασίσει να ενταχθεί στο ΕΣΥ. Αυτό όμως αποτελεί δική της προσωπική επιλογή και δεν μπορεί να της το επιβάλει κανένας.
Ο Δήμος της Πάρου και ο πολιτιστικός μας σύλλογος, ο Αρχίλοχος, που στο παρελθόν τίμησαν διακεκριμένους συμπολίτες μας για την προσφορά τους στην Ελλάδα , αλλά και για την προσφορά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Πάρο, καλά  θα πράξουν, αν οργανώσουν δημόσια εκδήλωση τιμής και για την προσφορά της Κατερίνας Σταυρακάκη και του Νίκου Αρκουλή.  
Να θυμηθούμε την τιμητική εκδήλωση που οργανώθηκε για τον αείμνηστο Ευθύμιο Κεμπάμπη, όταν ήταν ακόμη εν ζωή, και τη συγκίνηση που ο ίδιος ένιωσε διαπιστώνοντας εκείνη την ημέρα την καθολική αναγνώριση της προσφοράς του.
Μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα  μετά μικρά ή μεγάλα προβλήματα που ο καθένας μας αντιμετωπίζει, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε και να αναγνωρίζουμε την προσφορά διακεκριμένων συμπολιτών μας, που, χωρίς αυτούς, η τοπική μας κοινωνία θα ήταν πολύ φτωχή και η ζωή μας πολύ μίζερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: