Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Να προσελκύσουμε Γάλλους στο νησί

Με βάση τη συλλογιστική, που αναπτύξαμε στα προηγούμενα σχόλια, προτείνουμε στη δημοτική αρχή να αναλάβει προσπάθεια προσέλκυσης Γάλλων στο νησί, επειδή στο πρόσφατο παρελθόν είχε ξεκινήσει προεργασία που βρήκε θετική ανταπόκριση.

Μετά το τραγικό συμβάν του ΣΑΜΙΝΑ, την Πάρο επισκέφτηκε ο Γάλλος Πρέσβης με τη μορφωτική ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας προκειμένου  να ευχαριστήσουν το Δήμο για τη διάσωση των Γάλλων που βρίσκονταν στο πλοίο. Δώρισαν μάλιστα στο Δήμο ένα ταχύπλοο, φουσκωτό, το όποιο διατέθηκε για τις ανάγκες του Ναυτικού Ομίλου.

Η τότε δημοτική αρχή ενημέρωσε το Γάλλο Πρέσβη για ένα άλλο ναυάγιο γαλλικού πολεμικού πλοίου που είχε συμβεί, στα μέσα του 19ου αιώνα, όπου και τότε οι παριανοί διέσωσαν αρκετούς  Γάλλους ναυτικούς.  Τον οδήγησε μάλιστα στο μνημείο που φυλάσσονται τα οστά  απολεσθέντων Γάλλων από το ναυάγιο.  Πρόκειται για το μνημείο των Γάλλων, όπως το ονομάζουμε στην Παροικιά και το οποίο βρίσκεται κοντά στα παλιά σφαγεία.
Η αντίδραση του Πρέσβη ήταν άμεση. Συμφώνησε με την πρόταση, που του έγινε, να ανεγερθεί στη θέση του παλαιού μνημείου άλλο, με αρχιτεκτονικά σχέδια προσαρμοσμένα στην  αισθητική του νησιού και να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, ο πρέσβης  ξεκίνησε αλληλογραφία με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας  και με βάση αυτά που είχαν συμφωνηθεί.

Όμως η θητεία της τότε δημοτικής αρχής πλησίαζε στο τέλος της,  τα προβλήματα της οργάνωσης του ενιαίου δήμου ήταν πολλά και έτσι δεν έγινε κατορθωτή η συνέχεια.
Αν θυμόμαστε καλά πρέπει να είχε μετατεθεί και ο Γάλλος Πρέσβης.

Ας πάμε τώρα στο δια ταύτα, γιατί αυτό έχει την αξία του. 

Είμαστε σε θέση να οργανώσουμε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση; Η δική μας απάντηση είναι καταφατική. Ναι,  μπορούμε. Το ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να αναλάβει την οργάνωσή της, υπάρχει.
Το νησί διαθέτει διπλωμάτες, καθηγητές που διδάσκουν σε γαλλικά πανεπιστήμια, το Γάλλο πρόξενο  στις Κυκλάδες, τους φίλους της Πάρου που διαμένουν στις Βρυξέλλες, κυβερνητικά πρόσωπα που θα στηρίξουν την προσπάθεια και τους φορείς του τουρισμού της Πάρου. Η οργανωτική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί από πρόσωπα της επιλογής του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορεί να μελετήσει την πρόταση, να συντάξει χρονοδιάγραμμα ενεργειών  και να προχωρήσει στην προετοιμασία της εκδήλωσης για το καλοκαίρι του 2012.

Η πραγματοποίηση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης, που θα προβληθεί από τα γαλλικά κανάλια και τον ημερήσιο τύπο της Γαλλίας  θα αποτελέσει σημαντική προβολής της Πάρου, αφού θα παρουσιάσει τις ομορφιές του νησιού και κυρίως το φιλικό και ευγενικό πρόσωπο των παριανών που αποφάσισαν να τιμήσουν, με την ανέγερση αυτού του μνημείου, τους νεκρούς συμπατριώτες τους.

Η Πάρος με αφορμή αυτήν την εκδήλωση είναι βέβαιο ότι θα γίνει τόπος τουριστικού  προορισμού, για αρκετούς Γάλλους, εάν δοθεί συνέχεια από τους παριανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.
Για την υλοποίηση όμως και αυτής της πρότασης απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υ.Γ. Ο Δήμαρχος γνωρίζει το θέμα και από προκάτοχό του και από έγγραφο που του έχει σταλεί από το σύλλογο των Φίλων της Πάρου, όπως μας πληροφόρησε μέλος αυτού του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: