Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το νοικοκύρεμα της Παροικιάς

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η Παροικιά τα τελευταία χρόνια είναι αφημένη στην τύχη της.
Αν εξαιρέσουμε την επέκταση των δικτύων της αποχέτευσης στον παραδοσιακό οικισμό και σε κάποιες άλλες περιοχές, η προηγούμενη τετραετίας δεν έδωσε και κάτι που να τη θυμόμαστε.
 Όμως κάθε χρόνος που περνάει χωρίς έργο, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και τα κάνει δυσκολότερα στην επίλυσή τους.

Η Παροικιά, το έχουμε γράψει και το έχουμε πει πολλές φορές, είναι ο ωραιότερος οικισμός των Κυκλάδων και εμείς, όσοι ζούμε στην Παροικιά, έχουμε βαλθεί να τον ασχημίζουμε, όσο περνάει από χέρι μας.

Οι κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους, μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα, αλλοίωσαν δραματικά την εικόνα του οικισμού επειδή αφέθηκε ο κάθε επιχειρηματίας να αυτοσχεδιάζει.

Ο Δήμος την τετραετία που διανύουμε, ανέθεσε σε μια επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο που θα βελτίωνε την όψη της παραλιακής Παροικιάς, αλλά προφανώς η προσπάθεια απέτυχε, λόγω πολιτικού κόστους ή αδυναμίας της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η καθαριότητα πρέπει να οργανωθεί σε καλύτερη βάση και οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει να υπογειωθούν, τουλάχιστον εκεί που αυτό  πρακτικά είναι εφαρμόσιμο.
Οι κάδοι στον παραλιακό δρόμο, κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, οι κάδοι στην πλατεία της Μαντώς Μαυρογένους, οι κάδοι κοντά στην Εκατονταπυλιανή  και σε άλλα εμφανή και πολυσύχναστα σημεία, υπάρχει τεχνική αντιμετώπιση για να είναι τοποθετημένοι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Επίσης να βρεθεί τρόπος, ώστε να απομακρυνθούν οι κάδοι από τις εκκλησίες  του οικισμού, που αποτελεί την εύκολη λύση για τους διοικούντες, επειδή δεν διαμαρτύρονται οι άγιοι αλλά και οι εφημέριοι στη δικαιοδοσία των οποίων βρίσκονται οι ναοί αυτοί.

Και για μα μην θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε, ο καθένας μας μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Γιάννη το Σολομό απέναντι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ακριβώς στο ιερό του ναού είναι τοποθετημένος ο κάδος απορριμμάτων και ο μετασχηματιστής της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να καταγγελθεί για την οπτική ρύπανση που έχει προκαλέσει στους οικισμούς της Πάρου.

Ο Δήμος πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα σταδιακής υπογείωσης των δικτύων της ΔΕΗ σε κεντρικούς δρόμους της Παροικιάς και σε τμήματα του οικισμού που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Να φωτίσει επίσης δρόμους που οδηγούν σε αξιόλογα τμήματα του οικισμού, όπως είναι π.χ. οι δρόμοι του Κάστρου.

Αν συνεχίσουμε με και με άλλες προτάσεις θα σας κουράσουμε. Όμως για τον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας δημοτικής αρχής αυτά είναι αρκετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: