Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Να βοηθήσει και το Ι. Π. της Εκατονταπυλιανής

Δεν γνωρίζουμε ακόμη μέχρι ποιου σημείου θα οδηγήσει τα πράγματα στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, που ενέσκηψε και που μας βρήκε τελείως απροετοίμαστους.

Εμείς εδώ στο νησί κάναμε τις επιλογές μας εδώ και χρόνια και στραφήκαμε στην «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, έχοντας καταστρέψει τον πρωτογενή τομέα, που έπρεπε να υπάρχει έστω και για ώρα ανάγκης.

Τα χωράφια μας τα κάναμε οικόπεδα και τα πουλήσαμε. Και εκεί που φύτρωναν κάποτε αμπέλια και δέντρα καρποφόρα, τώρα  «φυτρώνουν»  βίλες και παραθεριστικές κατοικίες.

Επειδή η τουριστική σεζόν του 2011 δεν προβλέπεται καλή, πρέπει στα πλαίσια μιας επιθετικής τουριστικής πολιτικής να βοηθήσουμε όλοι και η Εκκλησία.

Ιερό Προσκύνημα και Δήμος μπορούν να συνεργαστούν και να προετοιμάσουν προγράμματα προσκυνηματικού τουρισμού, αφού η Πάρος έχει την ευλογία, να υπάρχει στα χώματά της, ζωντανό και λειτουργικό, ένα μνημείο 17 αιώνων, η Εκατονταπυλιανή.

Στο πρόσφατο παρελθόν αυτό το μνημείο, που κάποιοι το αποκάλεσαν «Παρθενώνα της Ορθοδοξίας», είχε προβληθεί στο πανελλήνιο με τον εορτασμό των 17 αιώνων από την ανέγερσή του.

Αρκετοί θα θυμούνται τις προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το νησί και πήραν μέρος στις θρησκευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις  που πραγματοποιήθηκαν τότε.

Εμείς θυμίζουμε το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Εκατονταπυλιανή και Χριστιανική Πάρος», την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου, που διέσωσε εικόνες και ιερά σκεύη μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, την έκδοση βιβλίων, μεταξύ των οποίων και τα πρακτικά του προαναφερθέντος συνεδρίου και επίσης τα σημαντικά έργα επισκευής κτισμάτων στον περίβολο του ναού καθώς και την ανάπλαση του χώρου που περιβάλλει το κτιριακό συγκρότημα  της Εκατονταπυλιανής.

Θα θυμίσουμε επίσης τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας με σκάφος του πολεμικού μας ναυτικού, την πομπή με την οποία μεταφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο και τις ουρές των Θεσσαλονικέων που έσπευσαν να την προσκυνήσουν.

Αυτά έγιναν τότε, την δεκαετία του ΄90, αυξάνοντας και τον αριθμό των προσκυνητών, σε αντίθεση με την δεκαετία, 2000 -2010, που  δεν έχει να επιδείξει τίποτε το ιδιαίτερο, με εξαίρεση το Γηροκομείο, που είναι για το Προσκύνημα μεγάλο οικονομικό βάρος.

Καιρός είναι όμως να αναληφθεί και πάλι προσπάθεια προβολής του μεγάλου μνημείου μας με την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Μητροπολίτη μας, τοποθετώντας κατ΄ αρχήν άτομα στη Διοικούσα Επιτροπή του Προσκυνήματος με κριτήριο την αγάπη τους και το σεβασμό τους στο μεγάλο αυτό μνημείο και τις ικανότητές τους.

Η Πάρος διαθέτει ικανά στελέχη που είναι σε θέση να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Μητροπολίτης μας δεν έχει παρά να τα αναζητήσει. Και λύσεις στα οικονομικά του Ι. Προσκυνήματος μπορούν να δώσουν και στην ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη της Εκατονταπυλιανής μπορούν να συμβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: