Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τι μας είπαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ για τη λειτουργία του

Επειδή, η καλή λειτουργία του ΕΚΑΒ της Πάρου, μας αφορά όλους, επισκεφτήκαμε χθες το χώρο που το στεγάζει, ένα άθλιο δωμάτιο, που δε διαθέτει ούτε τουαλέτα, ούτε θέρμανση και που μοιάζει περισσότερο με αποθήκη.

Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους, το Θοδωρή και το Σπύρο, διασώστες, αποσπασμένους από το ΕΚΑΒ της Αθήνας, οι οποίοι μας είπαν τα ακόλουθα:

«Στο ΕΚΑΒ της Πάρου, ο οργανισμός λειτουργίας του, προβλέπει προσωπικό 13 ατόμων, υπηρετούν μόνο 8 και από τα 8 άτομα τα δύο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2009 και η υπηρεσία οφείλει στον καθένα μας κατά μέσο όρο 70 ρεπό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο κάθε διασώστης υποχρεούται σε 4 διανυκτερεύσεις το μήνα και το προσωπικό της Πάρου διανυκτερεύει 10.

Η κάθε βάρδια χρειάζεται 2 διασώστες, που σημαίνει ότι αυτήν την χρονική περίοδο οι βάρδιες δεν μπορούν να καλυφθούν.

Το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων, δεν αφορά μόνο την Πάρο, αλλά όλη την Ελλάδα, όμως στους στεριανούς νομούς υπάρχει η δυνατότητα αλληλοκάλυψης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τα νησιά λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας που υπάρχει».

«Το ΕΚΑΒ» συνέχισαν «είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από το Κέντρο Υγείας, με το οποίο συνεργάζεται.

Το Κέντρο Υγείας από τη δική του πλευρά, έχει δικό του ασθενοφόρο και 3 οδηγούς.

Όταν έγινε το συμβάν με την κατάκοιτη ηλικιωμένη γυναίκα, το ΕΚΑΒ ήταν κλειστό, αφού δεν λειτουργούσε βάρδια και προφανώς ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας».

Αυτά μας είπαν εκφράζοντας και πικρίες για το χώρο που στεγάζεται η υπηρεσία τους .

Η δική μας διαπίστωση είναι ότι το ΕΚΑΒ της Πάρου υπολειτουργεί, ότι οι εργαζόμενοι σ΄αυτό αδυνατούν να καλύψουν το 24ωρο λειτουργίας του και ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από τους φορείς του νησιού, ώστε να λειτουργήσει με περισσότερο προσωπικό.

Μέχρις αυτό να συμβεί, ο δήμος καλείται να συμβάλει με οδηγούς που θα διαθέσει για την κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας του, εκτός και αν βρεθεί άλλη λύση μέσω του Βελεντζείου Ιδρύματος.

Όποια προσωρινή λύση επιλεγεί πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή, αφού το νησί δεν καλύπτεται πλέον σε 24ωρη βάση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε διαχειριστή του blog.
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την ευαισθησία που δείχνετε σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που είναι και το πρωτεύων για μια κοινωνία, δηλαδή η υγεία του πληθυσμού.
Δυστυχώς όσα και να γράφονται βλέπετε ότι δεν ¨ιδρώνει¨ το αυτί κανενός.
Κανένας δεν μπορεί να δώσει λύση παρά μόνο εμείς οι ίδιοι ενοχλώντας συνεχώς εκεί που πρεπει.Και σε τέτοια ζητήματα επιτρέψτε μου να διαφωνήσω και να πω ότι δεν υπάρχουν προσωρινές λυσεις.Υπαρχουν πάγιες και σωστές και τίποτε άλλο γιατί δεν μιλάμε για κάποια ασφαλτόστρωση η διαρροή νερού αλλά για ανθρώπινη ζωή ανεκτίμητη.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν από το περιστατικό της άτυχης ηλικιωμένης με την μεταφορά της στην οικία της.Σωστα; Και ερωτω κάτι πολύ απλό. Στην περίπτωση που υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου αλλά βρισκόταν εκείνη την στιγμή σε επείγων περιστατικό κάπου στο νησί, ο συνάνθρωπος μας πως θα μεταφερόταν σπίτι του; Θα περίμενε το πλοίο 1 ώρα αν πχ το περιστατικό ήταν στον Δρυό; Το ανάποδο τωρα.Αν το ασθενοφόρο είχε πάρει το περιστατικό από το πλοίο και το μετέφερε στο Δρυό και ταυτόχρονα συνέβαινε τροχαίο στην παροικία η όπου αλλού τι θα γινόταν; Έχουμε απαντηση;Το ότι οι ασθενείς που μεταφέρονται με συγκεκριμένο πλοίο αν είναι κατάκοιτοι και δεν μπορούν να κάτσουν σε καρέκλα μεταφέρονται με ράντσο στο γκαράζ του πλοίου το ξερουμε;Εχουμε κάποια λύση για αυτό;
Τις διακομιδές με το άθλιο πλοιάριο που λέγετε ΄
¨Κεράς¨ τις γνωρίζουμε; Έχουμε λύση για αυτό;
Ε.Κ.Α.Β κύριε διαχειριστή σημαίνει όπως γνωρίζετε Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και αυτό πρέπει να είναι.Δεν σημαίνει φέρτε μου οδηγούς από το Δήμο η όπου αλλού και φυγαμε.Ουτε καν πρωσωρινα.Οταν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες στις οποίες υπάρχει άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν μπορείς ούτε σαν σκέψη να στείλεις οδηγό απορριμματοφόρου έστω και μαζί με έναν διασωστη.
Το ρητό « από ολότελα καλή και η παναγιωτενα» μόνο ατυχές και κακόγουστο μπορεί να ακουστεί .Δεν είναι έτσι απλά κύριοι τα πραγματα.Αν θέλουμε ένα ασθενοφόρο «ταξί» (βοηθαει και το χρώμα του) τότε οκ τώρα με τις μετατάξεις από τον ΟΣΕ φέρτε κόσμο και ντουνια.Αν όμως πραγματικά πιστεύουμε εδώ στην Πάρο ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο τότε να πάμε όλοι στις 31/12 στο Δημαρχείο και να βάλουμε όλους τους αιρετούς να ¨ορκιστούν¨ πάνω σε αυτά που εμείς ζητάμε για εμάς και τα παιδιά μας .
Ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο σας.