Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μια επιστολή του Νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα, που αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε

Δεν αφορά την Πάρος η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό  του Νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα. Αφορά ένα μικρό γειτονικό μας νησί, που δεν έχει ασφαλές λιμάνι. Και για να το αποκτήσει, υποχρεώνεται ο Νομάρχης να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό της χώρας, επειδή οι δικές του πολυετείς προσπάθειες απέτυχαν.
Αυτό είναι το κατάντημα της Ελλάδας, για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι.  Αξίζει να τη διαβάσετε αυτήν την επιστολή  για να οργιστείτε.  Μήπως και η συσσωρευμένη οργή, κάποια στιγμή, μας σηκώσει από τον αναπαυτικό καναπέ μας και από τους δέκτες της τηλεόρασης, που γεμίζουν καθημερινά το κεφάλι μας με σκουπίδια.
Ιδού η επιστολή
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γεώργιο Παπανδρέου
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
 Ως επίλογο της οκταετούς θητείας μου ως Νομάρχης Κυκλάδων, με την επιστολή αυτή σας ζητώ να παρέμβετε προσωπικά για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή Περιφερειακού Δρόμου και Νέου Λιμανιού» στο μικρό νησί της Σχοινούσας.
 Είναι ένα έργο που αποτελούσε αίτημα, πλέον των 40 χρόνων για τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού, που τις περισσότερες φορές έβλεπαν τα πλοία να μην προσεγγίζουν στο υπάρχον επικίνδυνο λιμάνι.
Δημοπρατήθηκε το έτος 2006 και ξεκίνησαν οι εργασίες το 2007.
Παρά το γεγονός ότι είχε ληφθεί έγκριση από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων παρενέβη η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για κάποια αρχαία που βρέθηκαν δίπλα στο λιμάνι  και ενώ ο δρόμος είχε ήδη διανοιχτεί και οι ογκόλιθοι είχαν ποντιστεί, σταμάτησε το έργο το έτος 2007.
Έκτοτε έχουν περάσει τέσσερις (4) Υπουργοί και αντίστοιχοι Γενικοί Γραμματείς από το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς αποτέλεσμα. Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις με τους αρμόδιους και έχει αναπτυχθεί ατελείωτη αλληλογραφία χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Μόνο υποσχέσεις !!
 Τελευταία υπόσχεση και μάλιστα ρητή ότι το πρόβλημα θα λυθεί, δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία του ΥΠ.ΠΟ. κα. Μενδώνη.
  Μάλιστα μετά κόπων και βασάνων, την 23/6/2010 έγινε αυτοψία με εκπροσώπους της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νησί και παρουσία μου, συμφωνήθηκαν ορισμένα πράγματα.
 Έπεισα τον Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. να αποδεχτεί όσα πρότεινε η 2η Ε.Β.Α. για να συνεχιστεί το έργο.
Υποβάλαμε ότι στοιχεία μας ζητήθηκαν και αποδεχτήκαμε ότι απαιτούσαν, ακόμη και εάν το θεωρούσαμε παράλογο. Όμως κανένα αποτέλεσμα !! Καμία πρόοδος στο έργο !!
Αναγκαστήκαμε και διαλύσαμε την εργολαβία και έτσι κάποιες χιλιάδες  ευρώ είναι πεταμένα στη θάλασσα.
 Οι ξεχασμένοι κάτοικοι του μικρού  νησιού εξακολουθούν να είναι ξεχασμένοι και κανείς δεν  ενδιαφέρεται πόσους χειμώνες θα περάσουν ακόμη με την αγωνία αν θα προσεγγίσει το πλοίο το νησί ή θα επιστρέψει στη Νάξο αναγκάζοντας τους, μετά από παραμονή μιας ή περισσοτέρων ημερών να μεταβούν στο νησί τους με κάποιο καΐκι.           
Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίηση του έργου γιατί ξέρω τι σημαίνει ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, κάτι που κανείς από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των νησιών μας από την Αθήνα δεν το γνωρίζει.
 Όμως η γραφειοκρατία, η πολιτική αδιαφορία και η εμμονή της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με νίκησαν.
Χωρίς να φταίω εγώ προσωπικά αισθάνομαι ενοχές απέναντι στους 150 ηρωικούς κατοίκους του μικρού νησιού. Άραγε δεν αισθάνεται το ίδιο κανείς άλλος από τους αρμοδίους ;!
Κύριε Πρωθυπουργέ,
 Γνωρίζω την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τα νησιά, η οποία ασφαλώς πρέπει να είναι μεγαλύτερη για αυτά της άγονης γραμμής.
  Σας ζητώ δημόσια να παρέμβετε προσωπικά προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.  Δεν είναι ένα οποιοδήποτε έργο, είναι ένα έργο ζωής.      
Δώστε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η ζωή σε αυτό το μικρό νησί.
  Με ιδιαίτερη τιμή
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: