Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Οικονομικοί μετανάστες: το πρόβλημα οξύνεται και στην Πάρο

Τώρα που οι εκλογές τέλειωσαν, χρήσιμο είναι να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία.
Ένα από αυτά, από τα πιο σοβαρά,  είναι το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών, που έχουν κατακλύσει και το νησί μας.

 Οι πρώτοι  οικονομικοί μετανάστες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα και στην Πάρο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Από την Αλβανία ξεκίνησε το κύμα των μεταναστών μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, το οποίο μεγάλωσε πολύ και λόγω της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου. Από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, υπήρξε ανοχή και έλλειψη σχεδιασμού, για την έγκαιρη αντιμετώπιση  αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να δεχτεί, χωρίς να ελέγξει ενδελεχώς την ταυτότητα των εισερχομένων, χιλιάδες Αλβανούς,  να εισαχθούν παράνομα στη χώρα χιλιάδες όπλα, να αναπτυχθεί και άλλο το εμπόριο των ναρκωτικών και να αυξηθεί το κοινό έγκλημα. Και αυτά έγιναν από μια μειοψηφία Αλβανών, τους οποίους το Ελληνικό Κράτος δεν μπόρεσε να τους αντιμετωπίσει και να τους εξουδετερώσει, αφού τα σύνορά μας με την Αλβανία είναι «τρύπια».  
«Τρύπια» αποδείχτηκαν και τα ανατολικά μας σύνορα στο Έβρο, καθώς και τα θαλάσσια, όταν άρχισε το δεύτερο κύμα μεταναστών από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και από άλλες μουσουλμανικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους πένεται.

Αρκετοί από αυτούς δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Η πατρίδας είναι ενδιάμεσος σταθμός  προς τις χώρες της Ευρώπης. Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ισχυρούς μηχανισμούς που αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών, με αποτέλεσμα αυτοί οι μετανάστες να καθηλώνονται στην χώρα μας.

Η κατάσταση στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις είναι γνωστή. Το παζάρι στην Ερμού την Κυριακή θυμίζει αφρικανική χώρα και η οδός Πατησίων τη νύχτα ανήκει στο παρακράτος των μαφιόζων που ελέγχουν  μεγάλο μέρος των μεταναστών.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πήραν 20% και για πρώτη φορά συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Και είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην κάτω πλευρά της Ομόνοιας.

Στην Πάρο με την ανοχή όλων μας, ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών έχει αυξηθεί υπερβολικά. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στο νησί οι αλβανικής καταγωγή μετανάστες. Το φτηνό μεροκάματο, υπήρξε ισχυρό κίνητρο για όλους μας και για εργασίες δύσκολες, που δεν υπήρχε περίπτωση ντόπιος εργάτης να τις κάνει.

Η λύση του Αλβανού ήταν η εύκολη λύση, γι΄αυτό και η πιάτσα που δημιουργήθηκε μπροστά από το κατάστημα των Αφών Γκίκα καθημερινά μεγάλωνε.
Η μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα που ακολούθησε αύξησε και άλλο τον αριθμό των μεταναστών από τις πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες και έτσι εκτιμούμε ότι πληθυσμός αυτών ανθρώπων μπορεί να φτάνει και τις 4 χιλιάδες. 

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται στο νησί οικονομικοί μετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες της Ασίας. Οι τοπικές ενδυμασίες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, που κάποτε βλέπαμε στην τηλεόραση, έκαναν την εμφάνισή τους και στην Πάρο και τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων έχει αυξηθεί αρκετά στο νησί μας. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά όταν τους δεις να προσεύχονται μαζικά, τα χάνεις μπροστά στο μεγάλο αριθμό που αντικρίζουν τα μάτια σου.

Όσο τα πράγματα κυλούσαν ομαλά,  για όσο διάστημα δηλ. δεν υπήρχε οικονομική κρίση, η εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών μας βόλευε όλους. 
Τα δύσκολα όμως αρχίζουν τώρα και για το νησί μας.  Οι δουλειές λιγόστεψαν, η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε αισθητά, οι οικονομικοί μετανάστες όμως του Πακιστάν και των άλλων χωρών της Ασίας μάλλον αυξήθηκαν. 

Σε λίγο αρκετοί από αυτούς θα αρχίσουν να πεινάνε.  Κάποιοι συμπατριώτες μας, ισχυρίζονται ότι έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται οι γάτες.

Το βέβαιο είναι ότι από ένα παραλιακό εστιατόριο της Παροικιάς, έκλεψαν εκτός από τα ελάχιστα χρήματα του ταμείου, το κρέας και τα κοτόπουλα που υπήρχαν στο ψυγείο.
Ο κόσμος της Πάρου έχει αρχίσει να ανησυχεί, επειδή οι κλοπές και στο νησί μας έχουν αυξηθεί. Αρχίζει να φοβάται και για τη ζωή του. Τα όργανα της τάξεως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, δεν επαρκούν αριθμητικά.

Απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων του νησιού με πρωτοβουλία του Δήμου, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του προβλήματος, χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις, με ανθρωπισμό για τους συνάνθρωπους μας που πεινάνε, αλλά  και με συντονισμένη προσπάθεια  περιορισμού του αριθμού τους.

Το άδειο στομάχι είναι κακός σύμβουλος, γιατί ξυπνάει το άγριο θηρίο που κρύβει ο καθένας  μέσα του και που είναι ικανό για τα πάντα. Πριν δούμε αυτό το θηρίο έξω από τις πόρτες μας, πρέπει να πάρουμε μέτρα αμέσως. 

Μια σύσκεψη στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου και με παρούσες τις αρμόδιες αρχές είμαστε σίγουροι, ότι θα καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, για τη διόγκωση του οποίοι υπεύθυνοι είμαστε όλοι. Η διαχείρισή του δεν είναι εύκολη, είναι όμως αναγκαία και επιβάλλεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: