Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Στατιστικά των εκλογών της περασμένης Κυριακής

Έχοντας ως βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής στη «Φωνή της Πάρου», θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, θυμίζοντας και το σχόλιό μας, που ανεβάσαμε στο διαδίκτυο το πρωί της δεύτερης Κυριακής των εκλογών.

Στο σχόλιο αυτό είχαμε επισημάνει, ότι  το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από τους ψηφοφόρους, που ψήφισαν τις αριστερές παρατάξεις, από το μέγεθος της αποχής, από τη διεύρυνση της διαφοράς  υπέρ του Βλαχογιάννη στα χωριά και την διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Γρηγορίας στην Παροικιά και τη Νάουσα.
Και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το αποτέλεσμα θα είναι αβέβαιο και οριακό.  
Η επιβεβαίωση ήρθε κατ΄αρχήν με την αύξηση της αποχής που ιδιαίτερα στην Παροικιά ήταν πολύ μεγάλη. Από 34,36% στον πρώτο γύρο, έφτασε  στο 57,31% στο δεύτερο γύρο, δηλαδή ψήφισαν 409 λιγότεροι σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή.  
Στη Νάουσα, τη δεύτερη μεγάλη δεξαμενή ψήφων της Πάρου, η αποχή  από 40,30% του πρώτου γύρου έφτασε στο 45,65%  στο δεύτερο γύρο, δηλαδή ψήφισαν  144 λιγότεροι.
Αν αθροίσουμε τους δύο αριθμούς, των λιγότερων ψηφοφόρων, διαπιστώνουμε ότι στην Παροικιά και τη Νάουσα δεν προσήλθαν να ψηφίσουν 553 ψηφοφόροι σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή, ενώ σε όλα τα άλλα χωριά της Πάρου δεν προσήλθαν να ψηφίσουν συνολικά 158.
Αναλυτικά η αποχή στον Κώστο έφτασε από 29,16% στο 34,22% (21 λιγότεροι), στη Μάρπησσα από 30,23% στο 33,90% (34 λιγότεροι), στον Αρχίλοχο από 31,98% στο 34% (21 λιγότεροι), στην Αγκαιριά από 38,83% στο 42,36% (35 λιγότεροι) και στις Λεύκες από 45,89% στο 50,65% (47 λιγότεροι).
Γίνεται αντιληπτό ότι η αποχή ευνόησε την παράταξη του Χρήστου Βλαχογιάννη, αφού στην Παροικιά και στη Νάουσα, αν ψήφιζαν οι 553, θα ενίσχυαν την παράταξη της Γρηγορίας με τη ίδια περίπου αναλογία που είχε το εκλογικό αποτέλεσμα στις δύο αυτές περιοχές της Πάρου. Το ίδιο θα συνέβαινε, αλλά υπέρ του Χρήστου Βλαχογιάννη σχεδόν σε όλα τα χωριά της Πάρου.

Ας επιχειρήσουμε, εν συνεχεία, να ερευνήσουμε αυτό που συνέβη με τα άκυρα και τα λευκά.
Τα άκυρα μειώθηκαν αισθητά, προφανώς γιατί υπήρχαν τώρα δύο ασταύρωτα ψηφοδέλτια και επίσης γιατί ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν μικρότερος, όπως προαναφέραμε.
Στην Παροικιά τα άκυρα  από 96 στο πρώτο γύρο  μειώθηκαν σε 61 (35 λιγότερα), στη Νάουσα από  63 μειώθηκαν σε 23 (40 λιγότερα), στην Αγκαιριά από 15 σε 10 (5 λιγότερα), στον Αρχίλοχο από 26 σε 8 (18 λιγότερα), στον Κώστο από 11 σε 3 (8 λιγότερα), στις Λεύκες από 21 σε 10 (11 λιγότερα) και στη Μάρπησσα αυξήθηκαν από 13 σε 15 (2 περισσότερα). Συνολικά στη κάλπη της Κυριακής έπεσαν 77 λιγότερα άκυρα ψηφοδέλτια.

Εκτιμούμε ότι οι ψηφοφόροι της αριστεράς με εξαίρεση ίσως κάποιους της Μάρπησσας δεν έριξαν άκυρο. Όσοι από αυτούς δεν ψήφισαν τη Γρηγορία ή το Βλαχογιάννη κατευθύνθηκαν προς το λευκό. Και αυτό προκύπτει από την αύξηση των  λευκών, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά.

Στην Παροικιά τα λευκά από 44 στον πρώτο γύρο αυξήθηκαν σε 81 (37 περισσότερα), στη Νάουσα από 15 αυξήθηκαν σε 28 (13 περισσότερα), στην Αγκαιριά από 8 σε 11 (3 περισσότερα), στον Αρχίλοχο από 2 σε 7 (5 περισσότερα), στον Κώστο από 4 σε 6 (2 περισσότερα),  στη  Μάρπησσα από 3 σε 12 (9 περισσότερα) και μόνο στις Λεύκες μειώθηκαν από 8 σε 6 ( 2 λιγότερα).

Συνολικά, σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Πάρου, είχαμε 67 λευκά περισσότερα σε σύγκριση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Από αυτά, εκτιμούμε, ότι τα περισσότερα είναι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία και έδωσε κατεύθυνση να μην ψηφισθεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος συνδυασμός.

Η πλειοψηφία, όσων ψήφισαν  τα αριστερά ψηφοδέλτια στη Μάρπησσα, τον Αρχίλοχο, την Αγκαιριά και τις Λεύκες  κατευθύνθηκε στο  Βλαχογιάννη, ενώ στην Παροικιά, τη Νάουσα και τον Κώστο,  η πλειοψηφία των  ανεπηρέαστων  ψηφοφόρων κατέληξε στη Γρηγορία.

Αυτά τα δεδομένα, που προκύπτουν από μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει, αν οι δύο μονομάχοι, διέπρατταν λιγότερα λάθη. Όμως στο σημερινό μας σχόλιο δεν θα αναφερθούμε σ΄αυτά. Ίσως το πράξουμε μιαν άλλη φορά. Θα αναφερθούμε όμως στη μεγάλη ένταση, που προβλέπουμε ότι θα υπάρξει στο νησί, εξαιτίας του οριακού τελικού αποτελέσματος και της σοβαρής ήττας του Χρήστου Βλαχογιάννη στην Παροικιά και τη Νάουσα.

Υ.Γ. Τα προβλήματα της καθημερινότητας κυρίως στην Παροικιά είναι πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα,  κι αυτός που θα αναλάβει αντιδήμαρχος, με αρμοδιότητα την Παροικιά, πριν αποδεχτεί τον διορισμό του, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: