Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμοί και εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής

Πριν γίνουν γνωστά τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων, η εκτίμηση που υπήρχε, έδειχνε τη Γρηγορία να προηγείται του κύριου αντιπάλου της, του Χρήστου Βλαχογιάννη.
Η υπεροχή της μάλιστα στην Παροικιά έμοιαζε να είναι συντριπτική.

Έρχεται όμως η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και άρχισαν οι συγκρίσεις και οι αξιολογήσεις των προσώπων που συμμετέχουν σ΄αυτά, από το εκλογικό σώμα της Πάρου, που εμφανίζεται να είναι αδιάφορο, όμως, το βέβαιο είναι, ότι το απασχολεί, ποιος θα είναι ο αυριανός κυβερνήτης του νησιού.

Επί πλέον ξεκίνησε και η μάχη του σταυρού, που υποχρεώνει τους υποψήφιους σε κινητοποίηση, με τηλέφωνα, με επισκέψεις στα σπίτια των ψηφοφόρων και  με ταξίματα.

Αυτά τα δύο που προαναφέρθηκαν, έφεραν την αναμέτρηση να μοιάζει με ντέρμπι.
Στόχος του Βλαχογιάννη  και της Γρηγορίας η εκλογή να κριθεί από την πρώτη Κυριακή.
Η τακτική του Δημάρχου, να ρίξει όλο του το βάρος, στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής, έχει την εξήγησή της.
Έχει καταγραφεί ως ο εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στο νησί, στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Άρα οι δύο άλλοι συνδυασμοί, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο και των οποίων το εκλογικό σώμα είναι κατά του μνημονίου  ενδέχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να στραφούν προς τη Γρηγορία και επομένως η εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής να είναι σε βάρος του. 

Η τακτική Βλαχογιάννη  έχει λογική βάση, γιατί κι αν ακόμα δεν πιάσει το 50% συν 1 την πρώτη Κυριακή, θα τον φέρει όσο γίνεται πιο κοντά στο 50% και επομένως τη δεύτερη Κυριακή θα χρειαστεί λιγότερο αριθμό ψήφων για να ξεπεράσει το 50% και να εκλεγεί.

Στόχος και της Γρηγορίας είναι επίσης η πρώτη Κυριακή. Μόνο που στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, εκτιμά  ότι τη δεύτερη Κυριακή θα έχει μια άνετη εκλογική νίκη, που θα οφείλεται  στην αντιμνημονιακή ψήφο των δύο συνδυασμών, που δεν θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Ας δούμε όμως και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που στηρίζει τον καθένα  από τους 2 κύριους συνδυασμούς  που διεκδικούν το δήμο μας.

Το Χρήστο Βλαχογιάννη τον ψηφίζει το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει έστω και γκρινιάζοντας την κυβέρνηση. Με αυτό το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ διατηρούν δυνατούς δεσμούς ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του ψηφοδελτίου του. Σ΄αυτούς τους ψηφοφόρους θα πρέπει να προστεθούν και ψηφοφόροι από τους άλλους κομματικούς χώρους ή και ανέντακτοι , που έχουν εξυπηρετηθεί κατά τη διάρκεια της οκταετίας που κυβερνά η «Ενότητα για το μέλλον». Και σ΄αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και ψηφοφόρους που έχουν εξυπηρετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αφού είναι γνωστό ότι ο Χρήστος Βλαχογιάννης έχει την κυβερνητική στήριξη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους μικρούς τόπους παίζουν ρόλο και τα συγγενικά πρόσωπα των υποψηφίων.  
Αυτή κατά την άποψη μας είναι η «προίκα» του Χρήστου.
Εάν, μεταφραζόμενη σε νούμερα, θα ξεπεράσει το 50% συν 1, αυτό θα το διαπιστώσουμε την Κυριακή το βράδυ.

Ας δούμε όμως και την «προίκα « της Γρηγορίας.  Η Γρηγορία  έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου της Πάρου ως ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε τις δυο φορές που εκλέχτηκε έπαρχος εκλέχτηκε με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.
Όμως δεν εκπροσωπεί το επίσημο ΠΑΣΟΚ και δεν έχει την κυβερνητική στήριξη.
Η ίδια δηλώνει ανεξάρτητη. Είναι λογικό λοιπόν να στηρίζεται από το εκλογικό σώμα που ψήφισε, στις βουλευτικές εκλογές του 2009, ΠΑΣΟΚ και τώρα τρώει σίδερα με την αντιλαϊκή πολιτική του Γιώργου και το μνημόνιο του ΔΝΤ.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ, ίσως και να αποτελεί το μισό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Πάρο.

Σ΄αυτούς τους ψηφοφόρους θα πρέπει να προσθέσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι από αντίδραση και μόνο προς τον «κυβερνητικό» υποψήφιο θα ψηφίσουν τη Γρηγορία.

Με αυτά τα δεδομένα, κυρίως, γιατί εδώ τα ταξίματα δεν πείθουν πολλούς, η Γρηγορία, μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει και το ποσοστό του Χρήστου.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην κάνει λάθη της τελευταίας στιγμής, η δεύτερη να αντιδράσει σωστά σε πιθανούς αιφνιδιασμούς του εκλογικού της αντιπάλου και βέβαια η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να συγκεντρώσουν χαμηλά ποσοστά οι δύο άλλοι συνδυασμοί και να κυμανθούν μαζί γύρω στο 10%.
Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών:
-          Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δεν κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές της Πάρου.
-          Είναι η πρώτη φορά, από τη μεταπολίτευση και μετά,  που οι δημοτικές εκλογές θα στείλουν ισχυρό και ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας προς τη κυβέρνηση, που ίσως να δρομολογήσει και γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα.
-          Είναι η πρώτη φορά που η αριστερά κατεβαίνει με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια στο νησί, εκ των οποίων το ένα έχει επικεφαλής ένα σύμβολο της ελληνικής και της παγκόσμιας αντίστασης κατά του φασισμού.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το πρόσωπο του Κώστα Ροκονίδα συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες στο εκλογικό σώμα, οι οποίες είναι πλέον ορατές στις συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα στέκια, τότε μπορεί να υπάρξει η έκπληξη, να συγκεντρώσουν οι δύο συνδυασμοί της αριστεράς σοβαρά ποσοστά,  που θα προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο πρωτίστως στο Χρήστο Βλαχογιάννη και δευτερευόντως στη Γρηγορία, εάν οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές.

Πάντως και εδώ τελειώνουμε το σχόλιό μας,  το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, φαίνεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να είναι το πλέον πιθανό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να μην ξεχνάμε και τα λάθη στα οποία ειναι επιρεπής η Γρηγορία, όμως.

Ανώνυμος είπε...

Προβλεψη ειναι οτι η Γρηγορια θα κερδισει δυσκολα απο την πρωτη κυριακη η' με μεγαλη διαφορα στη δευτερη,αλλο σεναριο δυσκολο να γινει γιατι ο κοσμος κουραστηκε με τους ιδιους τοσα χρονια,επισης οι πιεσεις και οι εκβιασμοι που κανανε οι συμβουλοι του Βλαχογιαννη στελνουν το μηνυμα οτι θα πεσει σφαλιαρα μεγαλη,για αυτο αλλςστε ειναι οι πιο βουβες εκλογες,φοβαται ο κοσμος την αντιδραση της νυν δημοτικης αρχης αλλα ξερει να τιμωρει.