Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Για τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους της Παροικιάς

Παροικιά: ο ωραιότερος οικισμός των Κυκλάδων
Η Παροικιά δεν είναι υπερβολή, αν πούμε, ότι είναι ο ωραιότερος οικισμός των Κυκλάδων.
Δεν έχεις παρά να περπατήσεις τα δρομάκια του για να θαυμάσεις τη σοφία των προγόνων μας και πώς αξιοποίησαν οι σπουδαίοι αυτοί και έμπειροι τεχνίτες τα ελάχιστα υλικά που διέθεταν για να δημιουργήσουν αυτό το οικιστικό αισθητικό αποτέλεσμα, που επισκέπτονται ατυχώς ελάχιστοι επισκέπτες, επειδή περισσεύει η δική μας ανοησία.
Ο οικισμός είναι αποκομμένος και μη επισκέψιμος, επειδή φροντίσαμε να εξαφανίσουμε τις εισόδους . Η πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, πέρα από την αμφιλεγόμενη αισθητικής της, απέκλεισε και την κύρια είσοδο προς τον οικισμό.
Η πλατεία του παλαιού δημαρχείου, με τα τραπεζοκαθίσματα που τοποθετούνται, έχει εξαφανίσει μια άλλη είσοδο, από την οποία παλαιότερα εμείς οι αυτόχθονες εισερχόμεθα από τον παραλιακό δρόμο.
Έτσι ο κύριος άξονας, του παραδοσιακού  οικισμού, που ξεκινά  από την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, διαπερνά το κεντρικό δρόμο της Αγοράς και καταλήγει στην πλατεία του παλαιού δημαρχείου, έχει απολέσει σημαντικό μέρος από τη λειτουργικότητά του.
Είναι βέβαιο, πως, αν υπάρξει πολιτική βούληση, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου που διαθέτει αξιόλογο προσωπικό, μπορεί να δώσει λύσεις.
Όπως λύσεις μπορεί να δώσει και για την ανάδειξη τμημάτων του οικισμού, που αξίζει να επισκέπτονται οι πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.
Η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ και ο φωτισμός δρόμων που οδηγούν σ΄αυτά, σίγουρα θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητά τους.
Εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή του Κάστρου και το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Το χιλιοφωτογραφισμένο αυτό στολίδι της Παροικιάς είναι πλέον μια υποβαθμισμένη περιοχή, με άθλια πλακόστρωτα και με μια εκκλησία ετοιμόρροπη, θεμελιωμένη σε υπέδαφος σαθρό και ενδεχομένως επικίνδυνο, αν δεν γίνουν άμεσες επεμβάσεις στερέωσής του.
Και για να μην νομίζει κάποιος ότι υπερβάλουμε, δεν έχει παρά να ανέβει στο λόφο από τα σκαλοπάτια που βρίσκονται κοντά στις δημοτικές τουαλέτες.
Ευτυχώς, όπως πληροφορούμαστε η δημοτική αρχή τελευταία έχει ευαισθητοποιηθεί, αλλά η ανάδειξη του ιστορικού αυτού λόφου απαιτεί συνεχές ενδιαφέρον και μεγάλη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: