Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Στην πολιτική τα λάθη πληρώνονται

Δεν είναι υπερβολή, αν πούμε, ότι όποια δημοτική παράταξη διαπράξει τα λιγότερα λάθη, αυτή θα είναι και η νικήτρια των προσεχών δημοτικών εκλογών.
Τα λάθη είναι δύο κατηγοριών. Είναι αυτά που γίνονται στη φάση του αρχικού σχεδιασμού και αυτά που διαπράττονται κατά την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα.
Ενδεικτικά αναφέρομε την παράταξη του Δημάρχου που διέπραξε σημαντικά λάθη στον αρχικό σχεδιασμό.
Πρώτο λάθος: Η σύμπραξη με τη μειοψηφία του Δήμου και η κοινή κάθοδος στις προσεχείς εκλογές. Αυτό το λάθος θα έχει ως συνέπεια τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων και από τις δύο παρατάξεις, που συνέπραξαν, με κατεύθυνση άλλα εκλογικά σχήματα.  Αρκετοί από τους ψηφοφόρους, που επέλεξαν την πλειοψηφία, ήταν και είναι αντίθετοι με την παράταξη της μειοψηφίας. Αλλά και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της μειοψηφίας ήταν και είναι αντίθετοι με την παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτοί οι ψηφοφόροι και των δύο πλευρών κατηγορούν και τις δύο παρατάξεις ότι πρόδωσαν την εντολή τους και ότι τα έκαναν μεταξύ τους «πλακάκια». Η συγχώνευση των παρατάξεων αυτών θα προσελκύσει βέβαια νέους ψηφοφόρους, το ισοζύγιο όμως θα είναι αρνητικό, αφού οι ψηφοφόροι που θα απομακρυνθούν θα είναι περισσότεροι.
Δεύτερο λάθος: Δεν έγιναν εγκαίρως οι κινήσεις εκείνες, που θα απέτρεπαν την αποστασιοποίηση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι δεν στελεχώνουν πλέον το συνδυασμό του Δημάρχου ή έχουν τοποθετηθεί απέναντι ενισχύοντας άλλους συνδυασμούς. Στη δεύτερη κατηγορία  εντάσσεται η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου που είναι αποσπασμένος στο βουλευτικό  γραφείο του πρώην Δημάρχου.  Η δημόσια (και με την υπογραφή του) υποστήριξη της παράταξης της Επάρχου δημιούργησε και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στο εκλογικό σώμα  σχετικά με τη στάση του Υπουργού.
Τρίτο λάθος: Το έλλειμμα επικοινωνιακού σχεδιασμού. Μετά τη σύγκρουση με το γνωστό εβδομαδιαίο έντυπο, το κενό έπρεπε να καλυφθεί αμέσως και να δοθούν εξηγήσεις για το τι συνέβη.
Τέταρτο λάθος: Ο τελευταίος χρόνος της δημαρχιακής θητείας έπρεπε να είναι χρόνος μεγάλης δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας ιδιαίτερα στις μεγάλες δεξαμενές ψήφων, όπως είναι η Παροικιά και η Νάουσα. Αυτό δε συνέβη.
Το πέμπτο λάθος ήταν ο τρόπος εκλογής του υποψηφίου δημάρχου. Όλοι γνώριζαν, ακόμα και τα μικρά παιδιά, ότι υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης που προέκυψε από την συγχώνευση θα είναι ο Χρήστος Βλαχογιάννης. 
Γιατί έπρεπε αυτό να προκύψει από ένα σώμα εκλεκτόρων συγκροτημένο αυθαίρετα και με δεδομένο μάλιστα, ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους εκλέκτορες δεν θα πήγαινε να ψηφίσει;
Το απλούστερο όλων θα ήταν μια δήλωση αποδοχής της υποψηφιότητας Βλαχογιάννη από τον έτερο υποψήφιο και εκεί να έληγε το θέμα. Διότι ο περιορισμένος αριθμός εκλεκτόρων που ψήφισαν, σε συνδυασμό με τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο άλλος διεκδικητής του τίτλου, επικοινωνιακά έκανε ζημιά.
Όσον αφορά τα τρέχοντα λάθη επισημαίνουμε τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, την αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης εκλογικού κέντρου και την χωρίς κανένα νόημα εμπλοκή στην διένεξη της Γρηγορίας  με τους Ενεργούς Πολίτες.
Αν αυτά, κατά την άποψη μας, είναι τα λάθη που μέχρι τώρα έχει διαπράξει ο Χρήστος Βλαχογιάννης, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλες πλευρές δεν έχουν διαπράξει τα δικά τους λάθη. 
Πάντως το εκλογικό παιχνίδι είναι ακόμα στην αρχή  του και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ντέρμπι, αν η παράταξη της Γρηγορίας διαπράξει περισσότερα και σοβαρότερα λάθη, από αυτά που, κατά την γνώμη μας, έχει διαπράξει η παράταξη του Χρήστου Βλαχογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: